Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

blog action day

Η φάση της ευαισθητοποίησης του κοινού είναι αναντικατάστατη στην προσπάθεια που καταβάλλει, ή πρέπει να καταβάλλει, η ανθρωπότητα για την αντιστροφή των αρνητικών επιδράσεων που η ίδια επέφερε με τις επιλογές της στο περιβάλλον. Η δράση των bloggers, μέσα στο πανταχού παρόν διαδίκτυο, δίνει νόημα σε ένα εργαλείο που προωθεί την κοινωνικοποίηση των ιδεών. Μιλάμε για το περιβάλλον, μαθαίνουμε για τα προβλήματα, σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε. Σίγουρα έτσι θα προκληθούν αυξητικές τάσεις στο ποσοστό των ατόμων που συνειδητοποιούν και προσπαθούν. Θετικότατο αυτό το γεγονός.

Αν, όμως, κατά πως φαίνεται, απαιτούνται ταχύτατες κατασταλτικές ενέργειες, οι κουβέντες και τα blog-πανηγύρια ξεκάθαρα δεν είναι αρκετά. Ο στόχος πρέπει να είναι η αντίδραση στους παράγοντες που περισσότερο από τους άλλους συντείνουν στη διόγκωση των καταστροφικών πρακτικών. Είναι πιθανό εγώ ως άτομο να προκαλέσω τόση καταστροφή στη φύση σε όλη μου τη ζωή, όσο μία μέση βιομηχανία σε μία μέρα. Όλοι μαζί οι ευαισθητοποιημένοι στον κόσμο μπορεί αλλάζοντας καθημερινά μικροπράγματα να ελαφρώσουν το καταστροφικό βάρος τόσο, όσο μία μεγάλη πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρία θα το επιβαρύνει με τον τρόπο λειτουργίας της αύριο. Προφανώς, λοιπόν, το βάρος δεν μπορεί να πέφτει από τη μία στους ανθρώπους, κι από την άλλη τίποτα να μη γίνεται για τους γίγαντες. Αν δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτούς, το παιχνίδι έχει χαθεί από τώρα.

Ως συγγραφέας του παρόντος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, αύριο θα πετάξω τα σκουπίδια στον κάδο ανακύκλωσης. Δε θα μετακινήσω αυτοκίνητο χωρίς καλό λόγο και θα προσέξω την κατανάλωση μη ανακυκλώσιμων προϊόντων. Άρα θα συμβάλλω. Βέβαια, έχω πολλά ακόμα να κάνω με τα ηλεκτρικά είδη (υπάρχει ειδικός φορέας που ανακυκλώνει), τις μπαταρίες και άλλα είδη καθημερινής χρήσεως. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, δε θα ησυχάσω μέχρι να διαπιστώσω ότι πράγματι κι ο γίγαντας παραπέρα έκανε κι αυτός ό,τι μπορούσε. Δε θα θεωρήσω το ρόλο μου ολοκληρωμένο και θα θέλω να ζητήσω δυναμικά, μαζί με όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους στον κόσμο, αποτελεσματικές πράξεις. Κι επειδή μέθοδοι υπάρχουν, τελικά θα απαιτήσω βούληση. Το θέμα είναι πολιτικό και οι πράξεις, όπου κι όποτε δε γίνονται αυτόβουλα, πρέπει να επιβάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: